Välfärdsområdets sparförslag

|
17.10.2024
Marielund sommar

Kommunen har idag fått ta del av välfärdsområdets färskaste utkast till att balansera upp ekonomin. Staten, men också välfärdsområden och kommuner tvingas anpassa verksamheten. Vörå kommun har små marginaler och 2025 års budgetarbete är utmanande.

Vi har stor förståelse för att nedskärningar och omstruktureringar måste göras. Också verksamheten i Vörå kommun drabbas av detta.

Vi kan ändå glädjas över att äldreomsorgen i det stora bibehålls, kommunens tre serviceboenden blir kvar. Dessa boenden är kanske den viktigaste närservicen och ger en trygghet för de äldre. Kommunens målsättning att det ska finnas service i kommunens tre delcentrum hörsammades och det är vi tacksamma för.

Förslaget om en stängning av allmänmedicinska avdelningen i Oravais är ett hårt slag för kommunen och klienterna Under detta år har patienterna på avdelningen som enbart väntar på en plats till serviceboende blivit allt fler. Stängningen oroar oss och vi uppmanar välfärdsområdet att ompröva förslaget. Vi tror den behövs framåt och kan också utvecklas hand i hand med annan service! Vi uppmanar att tänka i nya banor och kommunen är färdig att delta i en dialog om hälsovårdscentralen i sin helhet.

Vi har förståelse för att primärhälsovårdens mottagningstjänster nu koncentreras till hvc i Oravais med tanke på alternativen - tandklinikens fortsättning i Vörå är likaså viktig med tanke på skolorna. Nu får förhoppningsvis personalen vid hvc den arbetsro som behövs för att kunna upprätthålla och utveckla hälsovårdsmottagningen. Vi efterlyser nu en trygg tid där vi också tillsammans kan utveckla service för invånare. 

Kommunen fick tidigare det beklagliga beskedet att åtta boendeplatser inte uppfyller storlekskravet för boende på Tallmo. Samarbetet med välfärdsområdet har i denna fråga varit uppbyggande. Vi vill hitta en bra lösning för Tallmo. Hälsostationen i Vörå läggs ned, men vi kan kanske utveckla något nytt vid Tallmo. Seniormottagning och barnrådgivning ska enligt förslaget vara kvar i Vörå. Vi har en gemensam målsättning att Tallmo ska vara en central servicepunkt i framtiden.

Detta samarbete vill vi nu fortsätta, trots dagens tunga nyhet om nya sparförslag.