Byggnadstillsyn - smidiga lovprocesser i Vörå
På gång att bygga ditt drömhem? Visionerar du om en större terrass? Planerar du ett garage? Dagdrömmer du om en balkong? Ska du riva vedlidret och bygga lekstuga? Nästan allt byggande kräver bygglov eller andra tillstånd. Oberoende om du vill renovera din snickeboa eller installera jordvärme i huset är det bra att kontrollera vilken typ av tillstånd som behövs. Det gör du enkelt genom att kontakta kommunen, som hjälper oss alla att följa markanvändnings-och bygglagen. I Vörå kommuns byggnadsordning står det vilka byggprojekt som kräver lov, tillstånd och/eller anmälan.
Byggnads- och miljönämnden beviljar bygglov när det gäller första byggnaden på byggplatsen utanför detaljplanerat område, radhusbyggande samt industrier osv. I övrigt kan byggnadsinspektören ta beslut.
Om tomten är på planerat område (delgeneralplan, detaljplan), styrs byggandet av planbestämmelser och i vissa fall byggordningen. Om tomten är på oplanerat område, styrs byggandet av kommunens byggnadsordning. Utanför detaljplaneområde bör en ny tomt vara minst 2 000 m².
Behörigheten för huvudplanerare av byggprojekt är definierad i markanvändnings- och bygglagen.
Ifall den tilltänkta tomten kräver en ny väganslutning till statlig väg, behövs ett tillstånd av Närings-, trafik- och miljöcentralen. Se mer information på www.ely-keskus.fi.
Du ansöker smidigt om bygglov och andra tillstånd via den elektroniska tjänsten Lupapiste. Där kan du smidigt via webben söka bygglov och övriga tillstånd. Vi önskar att du använder den elektroniska tjänsten. Registrera dig i Lupapiste och påbörja ansökningsprocessen genom att välja var byggnadsprojektet är beläget. Efter detta berättar Lupapiste vilka bilagor som krävs för projektet i ditt område och du guidas genom hela processen. Ansökan om ansvarig arbetsledare görs tillsvidare på egen blankett. LÄNK
Länk till Lupapiste bygglovsprogram
Läs mera om olika lov lägre ner.
Om du av någon anledning vill lämna in din ansökan på papper, vänligen kontakta kommunens personal på byggnadstillsynen.
Stora eller små ändringar – kolla alltid i god tid vad som krävs så du tryggt kan genomföra ditt projekt.
Byggandet får påbörjas först efter att beslutet om lov har vunnit laga kraft.
Bygglagen 2025
Bygglagen som trädde i kraft 1.1.2025 medför lättnader i bygglovsförfarandet. I och med den nya lagen krävs det inte längre tillstånd för diverse mindre projekt. Byggnadstillsynen handleder med tolkning och bedömning av lovbehov oavsett om åtgärden är lovpliktig eller inte.
Den som påbörjar ett byggprojekt är ansvarig för att genomföra projektet i enlighet med gällande bestämmelser och föreskrifter även när projektet inte kräver bygglov eller andra tillstånd. Byggnadstillsynen påminner om att även icke lovpliktiga åtgärder kräver att det på byggplatsen finns byggrätt och att byggandet följer planen på området. Information om planläggningssituationen hittas på kommunens karttjänst (Vöyrin karttapalvelu). Vid behov bistår byggnads- och miljökansliets tjänstemän med tolkningshjälp.
Byggnadslov ska ansökas när ett nytt byggprojekt gäller:
- ett bostadshus
- en byggnad som är minst 30 kvadratmeter eller 120 kubikmeter stor
- ett skyddstak på minst 50 kvadratmeter
- en konstruktion för allmänheten som kan användas av minst fem personer samtidigt
- en minst 30 meter hög mast eller skorstenspipa
- en lysande reklamanordning på minst 2 kvadratmeter
- en energibrunn
- ett område som byggs för särskild verksamhet och som har konsekvenser för användningen av omgivande områden.
Byggnadslov skall också sökas för bl.a. utvidgning av en befintlig byggnad, för reparations- och ändringsarbeten som är jämförbara med nybyggnation, när man reparerar eller ändrar en byggnad som är skyddad enligt plan eller lag. Byggnadsprojekt kan även kräva undantagslov eller placeringstillstånd.
Rivningslovsansökningar, rivningsanmälningar och tillstånd för miljöåtgärder påverkas inte av den nya bygglagen.
Den nya lagen tillämpas på lovansökningar som lämnas in efter den 1 januari 2025. På ansökningar som lämnats in före detta datum tillämpas den tidigare markanvändnings- och bygglagen.
Ju snabbare du kontrollerar med byggnadstillsynen vilka möjligheter du har att få tillstånd för ditt projekt, desto smidigare går processen. Den första kontakten med byggnadstillsynsmyndigheten lönar det sig att ta redan innan det slutliga beslutet angående en tomt tas.
Bygglov ska sökas för uppförande av en byggnad om byggnadens våningsyta är 20 m² eller större, eller i anslutning till jordbrukslägenhet om byggnadens yta är 40 m² eller större.
Bygglov ska också sökas för bastu och annan byggnad försedd med värme, om byggnadens höjd överskrider 6 m samt byggnad i fler än en våning.
Ansökan om bygglov görs av byggplatsinnehavaren, dvs. ägaren, en person som ägaren har befullmäktigat eller en person som hyr byggplatsen eller besitter den genom något annat avtal.
Lämna in ansökann via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Undantag från bestämmelserna i MBL, undantag från bestämmelser i byggnadsordningen eller undantag gällande förbund och andra begränsningar som utfärdats i en plan kan beviljas genom ett godkänt undantagslov enligt MBL 171§.
Utanför detaljplanerade områden förutsätter byggandet utan konstaterad byggrätt ett godkänt beslut i avgörande av planeringsbehov enligt MBL 137§.
Godkända undantagslov och beslut i avgörande om planeringsbehov medger inte byggande utan ett efterföljande bygglov där beviljat undantagslov enligt MBL 171§ eller avgörande om planeringsbehov enligt MBL 137§ tas i beaktande.
Beviljade undantagslov enligt MBL 171§ och beviljat lov i avgörande om planeringsbehov enligt MBL 137 § gäller i 2 år från att lovet vinner laga kraft. Det efterföljande bygglovet bör sökas inom giltighetstiden för respektive föregående lov.
Undantagslov enligt MBL 171§ kan sökas för följande:
- Byggplatsen ligger inom område där det råder byggförbud för utarbetande eller ändring av generalplan eller detaljplan (MBL 38 och 53 §)
- De ansökta byggåtgärderna avviker från gällande regionplan, generalplan eller detaljplan (MBL 33, 43 och 58 §)
- De ansökta byggåtgärderna avviker från kommunens byggnadsordning (MBL 14 §)
- Byggplatsen ligger inom strandområde, där det inte finns detaljplan eller en sådan generalplan där det särskilt bestäms att generalplanen kan användas som grund för beviljande av bygglov (MBL 72 §).
Behov av planeringsbehov enligt MBL 137§ kan sökas för följande:
- Byggplatsen är belägen på ett område där det för att tillgodose användningsbehovet är skäl att vidta särskilda åtgärder, såsom att bygga vägar, vattenledningar eller avlopp eller att ordna friområden (området i behov av planering) (det som tidigare kallades tätbebyggelse) MBL 16 §.
- Byggandet har betydande miljökonsekvenser.
- Byggplatsen ingår i ett område som i kommunens byggnadsordning kräver planeringsbehov.
Lämna in anmälan via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Både på och utanför detaljplaneområde ska en anmälan göras vid byggande av en mindre ekonomibyggnad på högst 10 m², och på en jordbrukslägenhet vid byggande av en mindre ekonomibyggnad på högst 20 m².
Lämna in anmälan via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Åtgärdstillstånd ska sökas för uppförande av en byggnad om våningsytan är 10-20 m². I anslutning till jordbrukslägenhet ska åtgärdstillstånd sökas om byggnadens yta är 20-40 m² samt för bergsvärme och solpaneler.
Sök tillståndet via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Det krävs tillstånd vid rivning av en byggnad, ifall byggnaden befinner sig på detaljplaneområde. I övriga fall krävs en anmälan till byggnadsinspektionen.
Sök rivningslov eller anmäl om rivning via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Det krävs tillstånd för miljöåtgärder om du på detaljplaneområde gör sådant jordbyggnadsarbete och sådan trädfällning eller någon annan härmed jämförbar åtgärd som förändrar landskapet.
Sök tillståndet via Lupapiste, Lupapiste bygglovsprogram
Lupapiste-programmet meddelar vilka handlingar du bör bifoga.
Grannarna ska i regel informeras om att en ansökan om bygglov har anhängiggjorts.
Grannarna behöver dock inte informeras när projektet är av ringa betydelse eller om läget eller innehållet i planen är oväsentligt med tanke på grannens intresse. Med granne avses ägaren eller innehavaren av en fastighet eller ett annat område som ligger intill eller mittemot. Samtidigt ska ett tillkännagivande av att ärendet är anhängigt göras på ett lämpligt sätt också på byggplatsen.
Hörande av grannar görs av ägaren på fastställd blankett men kan även utföras av byggnadstillsynen om man önskar.