Vöyrin kansalaisopisto

Vöyrin kansalaisopisto on kaiken ikäisten ihmisten oppilaitos.
Mahdollisuuksien tarjoaminen itsensä kehittämiseen ja paikallisten kylien elävänä pitäminen on meille tärkeää, samoin kuin hyvinvoinnin edistäminen.

Otamme mielellämme vastaan uusia kurssi-ideoita ja aloitteita!

Me kansalaisopistossa olemme sinua varten, joten jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä henkilökuntaan.

Nimikilpailu

Kunnalla on uusi graafinen profiili ja haluamme antaa myös opistollemme kasvojenkohotuksen ja antaa siis kansalaisopistollemme uusi markkinointinimi. Kansalaisopisto on jatkossakin nimeltään Vöyrin kansalaisopisto. Markkinointinimeä käytetään vain profilointiin ja markkinointiin.

Nimen tulee olla lyhyt, toimia sekä ruotsiksi että suomeksi ja hyvänä lisänä se voisi sisältää jonkin paikallisen viittauksen.

Kerro nimiehdotuksesi ja perustele, miksi meidän pitäisi valita juuri sinun ehdottamasi nimi. Kerro ehdotuksesi 30.4. mennessä. Kaikkien nimiehdotuksen tehneiden kesken arvotaan 30 euron lahjakortti opistoomme sekä muita palkintoja.

kansalaisopiston henkilöstö ja viestintätiimi valitsevat markkinointinimen.

Ehdota uutta nimeä kansalaisopistollemme

Kevätlukukausi 2024

Löydät täältä kurssitarjonnan ja netti-ilmoittautumisen.

Otamme ilmoittautumisia vastaan puhelimitse 06-382 1673 arkisin klo 9.00–14.00.

Ilmoittautumiset henkilökohtaiseen musiikinopetukseen suoraan musiikinopettajalle, puh. 050 913 5145.

Ilmoittautumisia ei oteta vastaan sähköpostitse!

 

Vinkkaa ideoita!

Vastaanotamme mielellämme uusia kurssi-ideoita ja aloitteita. Jos sinulla on idea tai ehdotus, vinkkaathan siitä meille verkkolomakkeella (kurssisehdotus), Facebookissa tai soittamalla tai vierailemalla paikan päällä.

Ilmoittautuminen kevätlukukaudelle alkaa 12.12.2023 klo 9.00 sekä netissä että puhelimitse. Puhelimitse voi ilmoittautua numeroon 06-382 1673 arkisin klo 9–14. Netissä kurssi-ilmoittautumisen voi tehdä osoitteessa www.voyri.fi/ilmoittautuminen. Ilmoittautumiset henkilökohtaiseen musiikinopetukseen suoraan musiikinopettajalle, puh. 050 913 5145.

Ilmoittautuminen on kaikilla kursseilla sitovaa ja ilmoittautumalla kurssille sitoudut maksamaan sen kurssimaksun. Ilmoittautuminen on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää toiselle henkilölle. Voit perua ilmoittautumisesi maksutta viimeistään neljä arkipäivää ennen kurssin alkamista. Jos perut ilmoittautumisesi myöhemmin, laskutamme 15 euron peruutusmaksun. Jos perut ilmoittautumisesi, kun kurssi on jo alkanut, laskutetaan koko kurssimaksu. Jos et voi osallistua kurssille sairauden tai vamman vuoksi, toimita lääkärintodistus. Tässä tapauksessa kurssimaksua ei laskuteta.

Ilmoittautuminen lukuvuosikursseille koskee sekä syys- että kevätlukukauden. Jos haluat osallistua pelkästään syyslukukauteen sinun täytyy peruuta paikkasi kevätlukukaudelle hyvissä ajoin ennen lukukauden alkua. Kurssimaksit suoritetaan kahdessa erässä, syksy ja kevät.
Voit perua ilmoittautumisesi soittamalla opiston toimistolle. Ilmoittautumisia ei tehdä opettajalle.

Syksystä 2023 lukien voit maksaa kurssisi jo ilmoittautumisen yhteydessä. Ota huomioon, että jos olet oikeutettu johonkin alennukseen, et voi maksaa kurssia ennakkoon, vaan alennukset vähennetään toimistossa ja saat kurssista laskun. Mikäli olet maksanut kurssin ja kurssi peruutetaan, otamme sinuun yhteyttä, jotta voimme palauttaa kurssimaksun.
Lähetämme kurssimaksuista laskun joidenkin viikkojen kuluttua kurssin alkamisesta, ja maksu pysyy samana riippumatta siitä, koska aloitat kurssin. Tietyillä kursseilla voi olla materiaalikuluja, joista ilmoitetaan kurssikuvauksessa. Jos kurssimaksu on jo maksettu, sitä ei palauteta. Maksut voidaan periä ilman tuomiota tai päätöstä verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007) määrätyssä järjestyksessä vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaisesti.

Kaikki alle 18-vuotiaat osallistujat saavat kursseista 25 %:n alennuksen. Alennus voidaan tehdä toimistossa.
Voit maksaa omat kurssimaksusi ePassilla tai TYKY- tai SMARTUM-liikunta- ja kulttuurietuseteleillä (myös onlinesetelit). Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä, jos aiot käyttää etuseteleitä. Toimita kurssisetelit heti kurssin alettua. Kirjoita niihin nimesi ja kurssin numero. Jos käytät onlineseteleitä, on kuitti maksusta toimitettava opistolle. Laskutettavaa kurssia ei hyvitetä etuseteleillä. Emme pysty ottamaan vastaan maksukortteja.

Opetushallitus myöntää opistolle opintoseteliavustusta, jota käytetään siihen, että työttömät saavat todistusta vastaan 50 %:n alennuksen kaikista kurssihinnoista, sekä tiettyjen kurssihintojen alentamiseen (alennetut kurssit merkitty ohjelmaan). Eläkeläiset voivat myös hakea 25 %:n alennuksen yhdestä kurssista/lukuvuosi, niin kauan kuin opintosetelit riittää.

Kaikukortin haltijat voivat osallistua maksutta liikunta- ja tanssikursseille ja luennoille näyttämällä korttiaan toimistossa. Tässä tapauksessa kurssi-ilmoittautuminen pitää tehdä puhelimitse.

n.

Useimmilla kursseilla on oltava vähintään seitsemän ilmoittautunutta osallistujaa, mutta poikkeuksia on. Ilmoittaudu hyvissä ajoin, jotta varmistat paikkasi kurssilla ja jotta kurssi voidaan toteuttaa.

Kurssit alkavat kurssiohjelmassa ilmoitettuina ajankohtina. Kansalaisopisto (KO) ei lähetä kurssin alkamista koskevia muistutuksia. Teihin otetaan yhteyttä vain, jos kurssissa tapahtuu muutoksia. Kansalaisopisto pidättää oikeuden tehdä muutoksia kursseihin. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan tekstiviestillä. Ilmoitamme tekstiviestillä myös kurssitietojen mahdollisista muutoksista ja siitä jos olet ollut varasijalla ja saanut nyt kurssipaikan.
Jos opettaja tai luennoitsija sairastuu, pyrimme mahdollisuuksien mukaan hankkimaan sijaisen. Kurssilaisille ilmoitetaan tekstiviestillä, jos tämä ei onnistu. Kansalaisopisto ei takaa, että peruutettu oppitunti korvataan.
Pääsääntöisesti kursseilla ei voi käydä kokeilukäynnillä. Poikkeuksia ovat tasoperusteiset kurssit, esimerkiksi kielikurssit. Oman tason määrittämiseksi näille kursseille voi osallistua yhden kerran sopimalla asiasta kansalaisopiston kieltenopettajan kanssa. Jos kurssin vaatimustason ei katsota olevan sopiva, voi kurssin perua ensimmäisen kurssikerran jälkeen.

Yleisen kielitutkinnon taitotasot määritellään asteikolla 1 – 6.

  • Perustaso 1 – 2
  • Keskitaso 3 – 4
  • Ylin taso 5 – 6

 

Eurooppalainen viitekehys on 

  • Perustason kielenkäyttäjä A1 – A2
  • Itsenäinen kielenkäyttäjä B1 – B2
  • Taitava kielenkäyttäjä C1 – C2

 

Kielten taitotaso- ja kurssikuvausten opas

Opas on Vöyriltä Kristiinankaupunkiin sijaitsevien työväen- ja kansalaisopistojen kieltenopettajien laatima.

Oppaan tavoitteena on
a) yhtenäistää kielten taitotaso- ja kurssikuvaukset
b) helpottaa alueen ruotsin- ja kaksikielisten opistojen kurssisuunnittelua.

Yhtenäisempi opinto-ohjelma myös helpottaa ja sujuvoittaa osallistumista kursseille yli kuntarajojen. Lue lisää.

 

Yleinen kielitutkinto
Vaasan kansalaisopisto Alma järjestää tutkintoja perus- ja keskitasolla ruotsin, suomen, englannin, saksan, ranskan, venäjän, italian ja espanjan kielessä. Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytetään vähintään keskitason kielitaitoa suomen tai ruotsin kielessä.
Perustason tutkintomaksu on 135 € ja keskitason 155 €.

Ilmoittautumiset tutkintotilaisuuksiin löydät tästä.

Lisätietoa myös kieltenopettajalta.

 

 

Styrdokument för nivå- och kursbeskrivningar i språk

Utarbetat av språklärarna i arbetar- och medborgarinstituten från Vörå till Kristinestad

Syftet med handledningen är att
a) förenhetliga nivå- och kursbeskrivningarna i språk
b) underlätta kursplaneringen vid de olika svensk- och tvåspråkiga instituten i regionen.

Ett enhetligare studieprogram gör det även lättare och smidigare för kursdeltagare att delta i kurser över kommungränserna. Läs mer.

 

 

Kansalaisopiston oppilaat eivät ole vakuutettuja kurssinjärjestäjän osalta. Siksi suosittelemme kurssilaisille omaa voimassa olevaa vakuutusta tapaturman tai onnettomuuden varalle. Osallistuminen tapahtuu aina omalla riskillä.

Kansalaisopisto dokumentoi toimintaansa valokuvin/videoin niin kurssien, luentojen kuin muidenkin tapahtumien osalta. Valokuvia voidaan käyttää markkinointiin kurssiohjelmassa, sosiaalisessa mediassa ja opiston kotisivuilla. Kunkin kurssin opettaja kertoo aina täysi-ikäisille osallistujille, jos kurssilla kuvataan, ja osallistujat voivat pyytää, ettei heitä sisällytetä kuviin.

Alaikäisten kurssilaisten kuvaaminen edellyttää huoltajan hyväksymistä, jota varten toimitetaan erillinen lomake allekirjoitettavaksi.

Voit tilata kurssitodistuksen, jos olet osallistunut opetukseen vähintään 75 %:a kurssiajasta ja maksanut kurssimaksun. Kun kyseessä on meneillään oleva lukuvuosi- tai lukukausikurssi, todistus on maksuton. Aiempien lukuvuosien todistuksista laskutetaan 5 euron maksu.

Järjestämme mielellämme tilauskoulutuksia. Kunnat, yritykset, organisaatiot, yhdistykset ja muut tahot voivat ostaa kansalaisopistolta koulutusta tai jatkokoulutusta. Ota yhteyttä toimistoon saadaksesi lisätietoja tai pyytääksesi tarjousta.

Voit täyttää kurssiarviointilomakkeen jotta voimme kehittää ja parantaa kurssejamme ja saamaan tietoa siitä, mitä mieltä osallistujat ovat kursseista. Otamme myös mielellämme vastaan kurssi- ja luentotoivomuksia.

Osaamisperusteiset kurssit

Osa kursseistamme on osaamisperusteisia kursseja, joista voi saada opintopisteitä. Nämä kurssit on merkitty ohjelmaan erillisellä symbolilla. Jos haluat saada kurssista opintopisteitä, tarvitsemme sinun suostumuksesi siihen ennen kurssin alkamista, koska kurssisuoritukset kirjataan ePerusteiden valtakunnalliseen Koski-järjestelmään.

Vapaan sivistystyön opintojen kirjaaminen valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon on ollut mahdollista 1.8.2021 lähtien. Koski on Opetushallituksen ylläpitämä valtakunnallinen

tietovaranto, joka sisältää tietoa opintosuorituksista ja tutkinnoista. Samaan aikaan alkoivat oppivelvollisuuslain (1214/2020) mukaisten vapaassa sivistystyössä toteutettavien koulutusten toteutus. Näiden lisäksi myös vapaatavoitteisten koulutusten vieminen Koski-tietovarantoon tuli mahdolliseksi.

Osaamisperusteisen työskentelytavan ja sen kehittämisen lähtökohtana vapaassa sivistystyössä on, että kurssien ja koulutusten tavoitteet esitellään osaamisperusteisesti, eli osaamistavoitteiden ja arviointikriteerien tulee käydä ilmi kuvauksista. Tässä muodossa opintojen kuvaukset voidaan kirjata Opetushallituksen ePerusteet-palveluun. Osaamisen arviointi on palvelu, jota tarjotaan vapaassa sivistystyössä asiakkaille ja joka perustuu vapaatavoitteisessa koulutuksessa vapaaehtoisuuteen sekä koulutuksen vetäjän että osallistujan suhteen. Opiskelijan osaaminen arvioidaan arviointikriteerien mukaan. Tietojen tallentaminen valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon vaatii aina opiskelijan suostumuksen.

Osaamisperusteisille kursseille ovat tunnusomaisia koulutus- ja kurssikuvaukset, joissa kuvataan osaamistavoitteet, arviointikriteerit ja mahdollisesti myös se, miten opiskelija osoittaa osaamisensa. Koulutuksen toteuttaminen osaamisperusteisena tarkoittaa, että opetukseen ja sen sisältöön keskittymisen sijasta keskitytään oppimistuloksiin ja osaamiseen.

Osaamistavoitteissa kuvataan selvästi ja konkreettisesti, mitä opiskelijan tulee osata kurssin jälkeen. Ne luovat kestävän pohjan oppimistulosten kriteereihin perustuvalle arvioinnille. Kurssin laajuus ei ole opetuksen laajuuden lähtökohtana, vaan se muodostaa perustan opetukselle ja ohjaukselle, jota opiskelija tarvitsee hankkiakseen osaamisen. Keskeistä on strategisena valintana arvostaa aiemmin hankittua osaamista. Osaamisperusteinen kurssi nostaa opiskelijan esiin oppimis- ja arviointiprosessien kohteena (Opetushallitus, 2015).

Osaamisperusteisissa koulutuksissa painotetaan opiskelijan oikeuksia. Opiskelijalla on yhtäläinen oikeus saada monipuolista opetusta sekä hankkia sitä itse sopivalla tavalla ja sopivin menetelmin. Osaamisen arvioinnilla varmistetaan, että opiskelijan osaaminen vastaa osaamistavoitteita. Opettajan tehtävänä on ottaa opiskelijan etu huomioon. Osaamisperusteinen työskentelytapa ja yksilölliset ratkaisut aiheuttavat haasteen sekä opettajalle että opiskelijalle.

Osaamisperusteinen opetussuunnitelma tukee osaamisperusteista ajattelua ja toimintatapaa. Osaamisperusteisessa opetussuunnitelmassa määritellään osaamistavoitteet ja opintokokonaisuuksien tai kurssien opintopisteet. Opetussuunnitelmasta tulee käydä ilmi oppilaitoksen järjestämän ohjatun opetuksen sisältö ja laajuus.

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin noin 27:ää tuntia työtä opiskelijalle. Käytännössä yhden opintopisteen suorittamiseksi vaadittava työmäärä voi vaihdella suuresti, esimerkiksi opiskelijan edellytysten mukaan. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaan opetustunti, opiskelijavuorokausi ja opiskelijaviikko muodostavat yksiköt, joita käytetään rahoituksen perustana. Opintopiste ei korvaa näitä käsitteitä, vaan sitä käytetään pelkästään ilmaisemaan koulutuksen sisällön laajuutta, eli koulutuksen suorittamiseen vaadittavaa työmäärää.

Koulutuksella tulee olla osaamisperusteinen kuvaus, jotta vapaan sivistystyön opintosuoritukset voitaisiin kirjata Koski-palveluun. Käytännössä kuvaus tehdään siten, että paikallinen opetussuunnitelma tai kurssisuunnitelma kirjataan Opetushallituksen

ePerusteet-palveluun. Osaamisperusteinen kuvaus sisältää laajuuden lisäksi hyväksyttyyn tasoon vaadittavat osaamistavoitteet ja arviointikriteerit. Jos koulutuksessa käytetään arvosteluasteikkoa, tulee kuvauksesta käydä ilmi, mitä arvosteluasteikon arvosanaa osaamisen kuvaus vastaa.

Opiskelija voi nähdä ja jakaa Koski-tietovarantoon rekisteröityjä suoritusmerkintöjä ilmaiseksi Oma Opintopolku -palvelun kautta. Opiskelija voi myös pyytää paperista todistusta Koski-tietovarantoon tallennetuista opintosuorituksista. Kansalaisopiston kursseista ei pääsääntöisesti anneta paperisia todistuksia. Jos opiskelija kuitenkin haluaa suoritetusta kurssista paperisen todistuksen, sellainen voidaan lähettää opiston todistuksia koskevan yleisen käytännön mukaisesti – tarvittaessa maksua vastaan.

Vöyrin kansalaisopiston opetussuunnitelma sekä kurssit ja kuvaukset, joista voi saada opintopisteitä, löytyvät ePerusteet-palvelusta.

Vill du jobba som MI-lärare?

Har du ett specialintresse? Är du duktig på något? Kan du tänka dig att dela med dig av ditt intresse eller din kunskap? Vi samarbetar gärna med dig!

Registrera dig på Bildningsalliansens lärarbank och bli på så vis synlig för alla arbetar- och medborgarinstitut i nejden. Eller ta kontakt med oss direkt via vår nätblankett, Facebook, e-post, telefon eller besök!

 

Yhteystiedot
KO-rehtori
Pernilla Nilsson-Wik
Vöyrintie 18, 66600, VÖYRI
Kurssisihteeri
Anna-Lisa Hannus-Öling
Vöyrintie 18, 66600, VÖYRI