Vöyrin kirkko
Vora kyrka4

Vöyrin kirkko on Suomen vanhin puukirkko, se rakennettiin vuosina 1627-1627

Kotisivu: www.voraforsamling.fi

Osoite: Lotlaxintie 36, Vöyri

Myrbergsgården
Myrbergsgardens omrade2 sommar2

Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.

Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä.

Kotisivu: www.myrbergsgarden.hembygd.fi

Osoite: Bertby-Lålaxvägen 18, Vöyri

Hägglunds fotomuseum
Rokio kvarn1 sommarb

Hägglundin valokuvamuseo rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.

Kotisivu: https://rokiobf.sou.fi/fi/etusivu/

Osoite: Lotlaxintie 9, Vöyri

 

Rasmusbacken
Musmamman41

Alueella on Verner Rasmuksen museo, jossa on ainutlaatuinen kokoelma posliiniesineitä. Museo on monipuolinen vierailukohde jännittävine yhdistelmineen talonpoikaishuonekaluja, maatalousvälineitä ja kirjoja. Museo on auki kesällä sopimuksen mukaan. Alueelta löytyy myös Arvidsgården-maalaistalo, jonka voi vuokrata tilaisuuksia varten tai jossa voi käydä vierailulla kesäisin. Kesällä Rasmusgården on täydellinen retkikohde lapsiperheille. Hiiriäiti järjestää muun muassa lastenjuhlia ja satupiknikkejä lapsiperheille. Lapset voivat vierailla satutalossa, peikkometsässä, leikkipuistossa ja Muumitalossa. Kesällä tilalla on myös lampaita, kaneja ja kanoja, joita lapset voivat syöttää ja silittää. Alueella vaikuttavat myös Vörånejdens Ridklubb-ratsastusyhdistys ja WOFF-Vörånejdens hundklubb-koirakerho

Kotisivu: www.rasmusgarden.fi

Osoite: Haviståkersvägen 92-95, Vöyri

Fädernegården
Fadernegarden8

Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa

Kotisivu: www.museiportalosterbotten.fi

Osoite: Rekipellontie 341, 66600 Vöyri

Vitmossenin pronssikauden asuinpaikka
vitmossen bronsaldersboplats

Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

Osoite: Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen, Vöyri

Oravaisten historiallinen yhdistys
Furibostallet3

Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.
Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.
Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. 
Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.

Kotisivu: www.oravais1808.fi/turistinfo

Osoite: Taistelutanteerentie 130, Oravainen

Oravaisten kirkko
kyrkan4

Oravaisten ensimmäinen kirkko on rakennettu luultavasti keskiajalla. Seurakunta muodostui silloin kappelista, jotka yhdistettiin Vöyrin kirkkopitäjään 1500-luvun alkupuolella. Vanhan kirkon sijainti merkittiin hautausmaalle muistokivellä. Nykyinen kirkko rakennettiin uudelle kirkkopaikalle vuosina 1796-1997. Kellotapuli rakennettiin 1928 sen jälkeen kun vanha kellotapuli oli palanut maalaustöiden aikana alkaneessa tulipalossa.

Kotivsivu: www.voraforsamling.fi

Osoite: Kimontie 19, Oravainen

Oravaisten kivipuisto
Stenparken beskard

Kivipuisto sijaitsee Oravaisissa meren äärellä Oravaisten Kahvituvan vieressä. Ainutlaatuisessa puistossa on yli 100 eri kivilajia kaikkialta Suomesta. Puiston vanhin ja myös Suomen ja EU:n vanhin kivilaji on n. 3500 miljoonaa vuotta vanha gneissi Pudasjärveltä. Puiston nuorin kivilaji, joka on syntynyt meteoriitin törmäyksessä Lappajärvellä, on ainoastaan 77 miljoonaa vuotta vanha. Kivipuisto toimii tietolähteenä ja turistihoukuttimena. Kivipuisto stimuloi amatööriarkeologeja, rikastaa koulujen opetusta sekä antaa kotimaisille ja ulkomaisille kävijöille tietoa kivilajeista ja niiden kehityksestä.

Osoite: Vaasantie 119, Oravainen

Kimon Ruukki
kimobruk3

Kimon ruukki kuuluu Suomen vanhimpiin teollisuuslaitoksiin. Sen perusti ruotsalais-saksalainen Peter Heijke vuonna 1703. Kimo sopi mainiosti raudanvalmistukseen, koska siellä oli polttoainetta eli puuhiiltä tuottavia metsiä ja vesivoimaa antavia koskia, sekä satama lähellä. Museo sijaitsee vuoden 1763 rautamakasiinissa. Siellä on esillä 1700-luvun Kimon ruukin sekä vasarapajan pienoismallit.
Vuonna 1732 pystytettiin yhtiön toinen kankivasara noin 2,5 kilometrin päähän ylemmäs joenvartta niin sanotulle "Yläruukille” tai ”Ylävasaralle”, jota kutsuttiin myös nimellä ”Kyroboas”. Harmaakivinen vasara pystytettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1784. 1890-luvulla perustettiin Kimon ruukin yhtiö ja ”Ylävasara” muutettiin myllyksi. Mylly oli toiminnassa vuoteen 1979 saakka. Nykyään Kyroboas on kaunis teatteri- ja museoalue, jossa Oravais Teater pitää kesäteatteritoimintaa.

Kotisivu: www.kimobruk.fi

Osoite: Ruukinkatu 38, Oravainen

Virgo työläiskotimuseo
Virgo

Virgo työläiskotimuseo kuvaa ainutlaatuisesti 1900-luvun tekstiilityöläisten elämää. Tyypillinen tehdastyöläisen koti on sisustettu aitoon ympäristöön. Esineet ja valokuvat kertovat tehtaalaisten työntäyteisestä elämästä.

Kotisivu: www.museiportalosterbotten.fi

Osoite: Masuunintie 29, Oravainen

Päretupa
Partstugan sommar

Päretupa on 1700-luvun loppupuolella rakennettu vanha asuintalo, joka on päällystetty päreillä ja 1700-lukulaisella katolla. Tupa on kunnostettu ja toimii nykyään museona. Avoinna sopimuksen mukaan.

Osoite: Kokkolantie 276, Oravainen

Oravaisten koulumuseo
Kimo skolmusem2

Oravaisten koulumuseossa esitellään seudun kouluhistoriaa vanhassa luokkahuoneessa, jonka seinät notkuvat kauniista kuvatauluista, vanhoista kirjoista ja mustavalkoisista luokkakuvista. Muut jännittävät esineet kertovat koulurakennuksen monipuolisesta käytöstä vuosien saatossa.

Avoinna sopimuksen mukaan. 

Kotisivu: www.museiportalen.fi 

Osoite: Kimontie 494, Oravainen

Tottesundin kartano
Tottesunds herrgard4

Tottesundin kartano on aitoa ja ainutlaatuinen kartano 1660-luvulta, luonnonkauniilla ympäristöllä joka tarjoaa kahvia, ruokaa, näyttelyjä, kokoustiloja, saunoja ja vaelluspolun Kyrönjokia pitkin.

Kotisivu: tottesund.sou.fi

Osoite: Tottesund 529, Maksamaa

Maksamaan kirkko
Maxmo kyrka2 sommar2

Maksamaan kirkko rakennettiin 1825. Kellotapuli on osa paikalla aikaisemmin ollutta 1700-luvun kirkkoa. Kirkon vieressä on von Numersin suvun perhehauta ja maailmansodassa kaatuneiden maksamaalaisten haudat.

Kotisivu: www.voraforsamling.fi

Osoite: Maksamaantie 277, Maksamaa

Klemetsintalot
klemetsgardarna5

Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö bär på ett unikt kulturarv.

Ett Hembygdsmuseum med sommarcafe, utställningar och stuguthyrning.

Isovihan jälkeen rakennetut talot ovat rakennettu Västerbottentyyliin ja ovat uniikki kultuuriperintö. Toimii nyt kotiseutumuseoa, siellä on kahvila, näyttelyjä ja mökkivuokrailua.

Kotisivu: www.klemets.fi

Osoite: Kärklaxintie 308, Maksamaa

Pyhäkoulumuseo
Sondagsskolmuseum2

Suomen ensimmäisessä pyhäkoulumuseossa Svanhild Petrolay piti pyhäkoulua 48 vuotta, omassa kodissa.

Kotisivu: www.klemets.fi

Osoite: Kärklaxintie 14, Maksamaa

Mikkelinsaaret
Mickelsorarna2018

Merenkurkun saaristo kuuluu yhtenä kohteena UNESCO:n noin 160 paikkaa sisältävään maailmanluontoperintöluetteloon. Vöyrin osuus Merenkurkun saaristosta ovat Mikkelinsaaret. Se on saaristoryhmä, jota Suomen kansallisrunoilija Topelius kuvasi sanoin, että siinä on saaria yhtä paljon kuin vuodessa päiviä. Kummelskärin saarella oli aikaisemmin merivartioasema, ja siellä on kesäaikaan kahvila ja majoittumismahdollisuus. Maasto on hyvin kivistä ja saarella on luontopolku, jota kulkemalla voi nähdä muun muassa 1500-luvulta olevan kalavaraston rauniot.

Aktuell information finns  på  https://solrutten.fi/hamnar/vora/1608-kummelskar/