Elevvård
Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och psykiska hälsa och sociala välbefinnande samt verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa.
Elevvården hör till alla som arbetar i skolan samt till de myndigheter som ansvarar för elevvårdstjänster. E Elevvården genomförs i samarbete med eleven och vårdnadshavaren, i enlighet med den lokala läroplanen.
Inom elevvården är strävan att i ett så tidigt skede som möjligt förebygga, upptäcka, lindra och eliminera hinder för växande och lärande, inlärningssvårigheter och andra problem.
Elevvården ordnas i ett yrkesövergripande samarbete med skolans rektor, speciallärare, övriga berörda lärare, skolhälsovården, socialvården, kuratorn och skolpsykologen. Tillsammans bildar dessa en elevvårdsgrupp som sammanträder minst två gånger per läsår för att kartlägga behovet av elevvårdstjänster bland eleverna i kommunens skolor.
I den lokala läroplanen beskrivs närmare:
- hur elevvårdstjänsterna ordnas och förverkligas
- hur samarbetet, ansvaret och arbetsfördelningen mellan de olika parterna ordnas
- hur samarbetet med vårdnadshavarna ordnas
Skolkuratorns främsta uppgift är att främja elevernas sociala utveckling och handlingsförmåga. Skolkuratorn kan stöda eleven i olika livssituationer. Detta kan ske genom, exempelvis, individuella stödsamtal, samtal i grupp, diskussion tillsammans med familjen/del av familjen, klassdiskussioner.
Skolkuratorn arbetar i skolan för elevernas bästa. Varje elev skall ha rätt till en trygg skolgång och tillgång till stöd för att klara av skolgången.
Eleven kan på eget initiativ ta kontakt med skolkuratorn. Initiativ till samtal kan även komma från vårdnadshavare, lärare eller annan person, men sker då i samråd med eleven.
Eleven kan ta kontakt med skolkuratorn om hen har bekymmer eller funderingar som berör t.ex.:
- relationsproblem
- ensamhet, mobbning
- skolleda
- framtidsbekymmer
- familjeförhållanden
- nedstämdhet
- oro för kompis
- olika slags skolsvårigheter
- eller bara behöver någon att prata med.
Vårdnadshavare kan även ta kontakt med skolkuratorn gällande funderingar kring barnet. Det kan t.ex. vara saker som gäller barnets skolgång, familjebekymmer, uppfostringsfrågor, barnets psykiska hälsa och sociala välbefinnande.
Du kan beställa tid genom att ringa, skicka meddelande (per sms eller via Wilma) eller per e-post. Du kan även komma utan tidsbeställning och se om skolkuratorn finns på plats.
Skolkuratorns kontor finns i Tegengrenskolan.
Angelina Häggman:
Tel. nr. 044-727 1203, telefontid må-fre kl.8-8.30
Betjänar: Maxmo kyrkoby skola, Karvsor skola, Oravais skola, Oravaisten koulu och Kimo skola
Pernilla Englund:
Tel.nr. 044-727 1253, telefontid må-fre kl.8-8.30
Betjänar: Koskeby skola, Rökiö skola och Tegengrenskolan
Lina Ståhlberg:
Tel.nr. 040-352 5285, telefontid må-fre kl.8.30-9.00
Betjänar: Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium och Norrvalla folkhögskola
Du kan beställa tid genom att ringa eller skicka meddelande (per sms eller via Wilma)