Idag utlyser vi skolfreden i hela landet. Tillsammans med kommunens elever vill kommundirektör Jan Finne påminna alla om ett viktigt budskap. Du är inte ensam! ❤️ Tack Lias, Rut, Lovisa, Tyra, Fanny och Jeri.
Den 16 mars 2023 valdes Jan Finne till ny kommundirektör i Vörå. Lite på ett år senare har mycket hänt. Och Finne ser en kommun som utvecklas positivt, där barn, unga och bildning står i fokus. Utmaningar finns både kring investeringstakt och ekonomi, vilket också kommunfältet i Finland känner av.
Lyssna in hans tankar om livet som kommundirektör. Ett liv han trivs med!
I kommunen ordnas fisketävlingen Gäddkastet med start och prisutdelning i Oravais vackra hamn. De yngsta deltagarnas ögon glittrade ikapp med strålande solsken när årets tävling gick av stapeln i lördags. Stämningen var på topp och förväntan påtaglig.
De äldre deltagarna delade med sig av kloka och beprövade tips och råd åt de yngre. Med tålamod kommer man långt! En dag som bjöd på både mindre och större fångster men även härlig gemenskap och minnen för livet.
Hann man inte med i år så ta chansen nästa år!
Från och med läsåret 2024-2025 är Oravais skola en samlokaliserad skola med Oravaisten koulu. Mycket vikt sätts vid glädje att lära sig nya språk och samarbeta över språkgränserna.
I det här avsnittet får vi följa våra skolelevers vardag tillsammans med deras lärare Johanna Majabacka.
Biblioteken är viktiga rum i alla kommundelar. Rum där man kan läsa, låna böcker, träffas och lyssna på föredrag. Det förenar oss över generationsgränser och det är en trygg punkt.
Ulrika, Anita, Melinda och Johanna bjuder in oss för en titt i kommunens “vardagsrum”. Häng med!
Det finns saker man inte tänker på så ofta som kommuninvånare. Som vatten och avlopp.
Men vad händer när ett rör går sönder? Eller om tillgången på vatten skulle strula?
Möt Michael Grind, Daniel Jansson och Anders Wikström i deras arbete för att allas vardag skall fungera
Det är viktigt att generationer möts. Det ger mervärde åt både äldre och yngre i vår kommun och vi lär av varandra.
Hur ser t.ex. en gammaldags borr ut? Vilka sagor läste man förr i tiden och vad är egentligen petanque?
Följ med våra yngsta som fick träffa våra pensionärer i kommunen under “De äldres vecka”. Dagar som var fartfyllda och varma med de bästa samtalen.
Att våga testa på saker man aldrig tidigare gjort. Samtidigt en dag med vila, motion och välmående. Så beskriver vi kommunens första "Må bra-dag" för seniorer!
Med facit i hand blev det en fantastisk dag fylld av gemenskap och inspiration.
Tack till er alla som kom - det här gör vi om!
Att Vörå har varit och är en stark idrottskommun är känt lite överallt i Finland. Vi tog en titt bakom kulisserna och fick träffa idrottare och tränare inom konceptet idrottens skolläger som leds av Folkhälsan Utbildning tillsammans med Vörå idrottsgymnasium. Det ordnas fyra läger per gren per år vilket innebär ca 250 deltagare för pågående verksamhetsår.
Konceptet har vuxit ordentligt de senaste åren och det innebär att unga idrottare i tidigt skede träffas kring både träning och skolvardag under lägerveckor på Campus Norrvalla.
Och här finns många idrottsdrömmar som vi hoppas ska slå in!
I Vörå kommer vintern lite tidigare. Med en hel del hjälp på traven givetvis! Häng med på en rundtur bakom kulisserna när säsongens första skidspår tar fart. Och träffa skidåkarna som tillbringar många timmar i skidspåret.
Visste ni till exempel om att 10,3 km kräver 18 varv? Eller att säsongen som inleds nu pågår nästan till maj 2025?
Frisk luft, motion och drömmar om en fin vinter - vi ses i spåret!
I vår kommun har vi de senaste två åren startat upp mera tvåspråkig verksamhet och tanken är att barnen naturligt ska få höra och lära sig både finska och svenska. Och det har börjat riktigt bra, säger Simone Envall som är chef för småbarnspedagogiken i Vörå kommun.
- Inom småbarnspedagogiken jobbar vi mycket med respekt och tolerans både när det gäller kultur men också språk. Kommer vi kunna skapa nya förutsättningar för barnen? Det hoppas vi givetvis, säger Simone.
Att i ett tidigt skede få kontakt med yrkeslivet och få chans att testa på möjliga framtida yrken är otroligt viktigt. Den lokala kopplingen till våra företag och organisationer i kommunen är lika viktig och det är med värme vi ser att många öppnar sina dörrar för årskurs nio vid Tegengrenskolan som har praktik denna vecka. Tyra och Agnes, som själv gör kommunikationspraktik, fick åka runt och träffa Tobias, Sara, Elviira, Alex, Isa, Elin, Albert och Oliver som gjorde sin praktik på olika ställen i kommunen.
Tack till er som möjliggör praktikplatser, det är så här unga får testa sina framtidsdrömmar!
För en välmående skola behövs det ett lärarkollegium som mår bra och som jobbar sida vid sida. Och lärare trivs väldigt bra i Vörå, det berättar Elisabeth, Johanna och Mikael vid Tegengrenskolan.
Här kommer deras svar på varför lärartrivseln blir allt bättre:
- Vi jobbar mot gemensamma mål
- Hjälper och stöder varandra
- Tydlighet, struktur och framåtanda
- Litet kollegium, lätt att närma sig varandra
- Jättebra skolmat
Och när det kommer till veckan för barnens rättigheter är rätten att lära sig en av dem. Lärarna som finns där från dag 1 får följa och stöda eleven genom många olika utvecklingsskeden och många olika faser i livet.
Och som lärarna vid Tegengrenskolan säger det: ”Att få möjlighet att följa eleven från att den kommer till sjuan och fortfarande är ganska liten, tills att den går ut nian och omsätter kunskap på nya sätt, det är en gåva”
När Finlands bästa skolmat avgjordes 2024 var en av deltagarna köket i Tegengrenskolan i Vörå. De placerade sig på femte plats i hela landet med sin lasagne. Alla deltagare skulle göra lasagne och Vörås bidrag fick toppbetyg av eleverna.
Skolmat är en grundservice och en fostran - här står och faller också mycket av energin och vardagen hos skolelever och personal.
Stolta är vi över alla våra skolkök i kommunen, tack för ert fina jobb och outtröttliga inspiration i köket!
Runtom i kommunen ordnas varje vecka ledd verksamhet för ungdomar som själva får vara med och påverka utbudet av aktiviteter.
Vi träffar Therese Hagberg, Nicole Kolehmainen och Jasmine Nyman som berättar om sina tankar och visioner om ungdomsverksamheten i kommunen.
Vi har aktiva och intresserade invånare, det kan Pernilla Nilsson-Wik konstatera som är rektor för kommunens medborgarinstitut EMMI. Året runt stärker kurserna nya färdigheter och kunskap och gemenskapen är självklart lika viktig.
- Många inväntar vår kurskatalog och jag tycker själv att det är alldeles speciellt att få hålla den i handen varje år, säger Pernilla. Det här året har vi haft flera nya kurser som lockat olika åldrar och vissa kurser som t.ex. seniorgym fyller platserna direkt.
➡️16.12 kl 9.00 öppnar anmälan för vårens kurser.
Om du redan är anmäld från hösten så fortsätter du som vanligt, annars är det bra att agera snabbt för att få plats!
Välkommen på kurs 2025!
När december lider mot sitt slut kan vi konstatera: det hinner hända många bra saker under 12 månader. Vår kommundirektör Jan Finne summerar höjdpunkterna och konstaterar att tillsammans blickar vi framåt mot ett nytt år där vi inleder med KAJ och schlager.🎶
Under 2024 följde vi bland annat med:
✨ Röstningsbussen som gjorde förhandsröstning enklare och mer tillgänglig för alla i kommunen.
✨ Konstsnöspåret i Vörå som var i bruk redan från oktober – stort tack till tekniska sektorn för deras fantastiska arbete!
✨ Den nya samlokaliserade skolan i Oravais, där finsk- och svenskspråkiga elever går tillsammans, fick en väldigt fin start.
✨ Utvecklingen kring förnybar energi, med fokus på vindkraft och solkraft, gick framåt.
✨Framgångsrika evenemang som Hopeasompa som visade på kraften i vårt föreningsliv och det ovärderliga talkoarbetet i kommunen.
✨Meröppet-tjänst på Maxmos bibliotek togs emot med öppna armar. Nu inleds planeringen för att förnya Oravais bibliotek.
Från oss alla i kommunen till er alla – en riktigt god jul och ett gott nytt år!🎄❤️