Vaellusreitit
Vaellusreitit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua luontoon ja kokea raitista ilmaa sekä seikkailua ja liikuntaa. Olitpa sitten kokenut retkeilijä tai aloittelija, vaellusreittejä on tarjolla kaikentasoisille ja -kiinnostuneille.
Merkityt polut kulkevat erilaisissa maastoissa, metsistä ja vuorista rannikoille ja laaksoihin, ja antavat sinulle mahdollisuuden tutustua luonnonkauniisiin paikkoihin ja ihailla ympäröivää ympäristöä. Vaellusreitit tarjoavat myös historiallista ja kulttuurista rikkautta, kun kuljette kiinnostavien paikkojen ohi.
Olipa retkeilyn tavoitteesi mikä tahansa, se on loistava aktiviteetti, joka edistää terveyttä, seikkailua ja yhteyttä luontoon. Kiinnitä siis vaelluskengät jalkaasi ja lähde jännittävälle matkalle kävellen!
Viitoitus Skatan tiestä. Reittejä alkaen 3 km
Reitti kulkee vaihtelevassa luonnossa meren äärellä historiallisin vivahtein. Reitiltä avautuvat kauniit näkymät Mikkelinsaarten saaristoon ja avomerelle. Vaellat vaihtelevassa saaristoluonnossa mistä löytyy m.m. vanhoja metsiä että merenlahtia. Västerössä liikut alueilla, joilla oli tärkeä merkitys Jääkäriliikkeelle. Levähdyspaikoilla on polttopuita ja tulisijoja.
Andkilin vaellusreitillä on kaksi reittiä: yksi reitti on 1,7 km ja toinen, pidempi reitti liki 9 km. Pidemmän reitin ensimmäisellä osuudella maasto on kohoavaa, kallioista ja kivistöistä. Sitten reitti jatkuu metsäisessä ja avoimessa maastossa. Reitin korkein kohta on kokonaiset 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitin loppupuoliskolla paikkoja on merkitty kylteillä, joihin paikkojen nimet on kirjoitettu murteella. Paikat ovat saaneet nimensä vanhojen tarujen mukaan. Anna mielikuvituksesi laukata ja tutustu paikkojen nimien historiaan. Opastus reitille Rekipellontieltä/Torrkullvägeniltä jatkuen Kondivorintielle asti.
Info: Andkil byaförening
Kartta
Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen. Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.
Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.
Viitoitus Norrvallasta, Vöråvägen 305-307. Reitit 3 km - 7 km.
Bobergsledenin ja Vitmossledenin välinen yhteysreitti mahdollistaa pitkät kävelyt, sillä matka on yli 20 km edestakaisin.
Polkua pitkin voi patikoida myös lyhyempiä etappia, sillä se kulkee useiden kävelyreittien ohi Rökiön metsäautotien varrella, josta voi lähteä liikkeelle.
Koet vaihtelevaa luontoa luolien, vanhan peikkometsän, soiden ja rämeiden sekä muinaisjäännösten muodossa.
Kartta Norrvalla-Boberget
Kartta Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossen
Lähtö Kimon ruukilta, Ruukinkatu 38. Pysäköinti tien reunaan. Reitit: 1,5 km, 3 km ja 8 km.
Reitillä on neljä pöydin ja penkein varustettua taukopaikkaa. 1,5 ja 3 kilometrin reitit ovat leveää pururataa, jolla voi liikkua myös lastenvaunujen kanssa sekä saattajan kanssa pyörätuolilla. Pururadan kunto riippuu kuitenkin säästä ja vuodenajasta. 8 kilometrin reitti on osittain maastopolkua.
Kartan ja kattavamman esitteen voi ostaa Kimon ruukkimuseosta ja galleriasta tai Einars cafésta: Kimo Bruk
Kävele kävelyn päätteeksi kauniin ruukkipuiston läpi ja kierrä ruukin neitotanssi, eli kivilabyrintti.
Lähtö ja maali kylätuvan vastapäätä, Lotlaxintie. Pituus: 3,5 km.
Viitoitus Lotlaxintien alkaen.
Info: Hembygdsföreningen Framstegsvännerna, puh. 040-530 4033.
Lähtö Keskis Uf:n tiloista osoitteessa Brännarsintie 730.
Reittivaihtoehdot 1,7 km, 3,5 km ja n. 6 km. Reitin varrella on penkkejä ja pieni grillipaikka.
Reitti kulkee osittain vanhalla valaistulla ladulla sekä metsäautotiellä.
Lähtö: Haviståkersvägen 95, Vöyri.
Pituus: Arvidin polku 1,3 km, Vernerin polku 1,5 km.
Sopii kaikille. Reiteillä voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa. Kesäkaudella polkujen varrella on satu- ja eläinhahmoja.
Lähtö: Brännarsvägen 200, Komossa.
Pituus: 2 km.
Reitti näkötornille kulkee hienojen kallioiden kautta. Torni sijaitsee yhdellä Pohjanmaan korkeimmista paikoista 71 metriä merenpinnan yläpuolella.
Kartta
Lähtö: Kimontie 70, Oravainen
Reittejä: 2 ja 5 km
Reitin varrella löytyy penkki ja pöytä.
Kartta
Lähtö: Storbergetin infokartta, Rekipellontie 341
Pituus: 1,5 km
Luonnonkaunis ja leveä vaellusreitti kulkee Storbergetin ympäri. Alueella on Fädernegården-kotiseutumuseo, tanssipaviljonki ja seurantalo. Soveltuu kaikille. Kesäisin kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa. Iso pysäköintialue.
Oravaisten rantareitti 4 km tai 5 km tai 10 km
Reitti lähtee kahvituvalta ja kulkee pitkin Öurinrantaa ja Seijasstigeniä Rantakyläntielle ja Oravaisten satamaan. Sieltä reitti jatkuu Bockbbergetin kautta Tacksamvikeniin ja sitten Kalvholmsvägeniä pitkin Rönnskäriin. Kalvholmsvägeniltä voi jatkaa kävelyä metsäpolkua pitkin Öjskataniin ja Öjskatantieltä kasitien varrella kulkevalle kevyen liikenteen väylälle ja takaisin kahvituvalle. Reitin pituus on 10 km.
Tacksamviksvägeniltä voi kääntyä Öjintielle kohti St1:stä ja jatkaa siitä jalkakäytävää pitkin kahvituvalle. Reitin pituus on 5 km.
Kahvituvalta voi kääntyä etelään Taistelutantereentielle ja Oravaisten keskustaan ja kulkea Öurintien kautta takaisin kahvituvalle. Reitin pituus on 4 km.
Lähtöpaikka: Kahvitupa, Vaasantie 119. Parkkipaikat reitin varrella: Kahvitupa, Oravaisten satama, Rantakyläntie 120, hautausmaa, Öjintie 49 ja St1, Kokkolantie 30.
Tyrgärdback tai ”Tyrjäälback” on luultavasti ollut vanha uhri- ja käräjöintipaikka.
Tyria pidettiin sodan jumalana sekä varovaisena lainoppineena, joka punnitsi asioita oikeudenmukaisesti ja jakoi oikeutta sopivalla tavalla.
Siksi on todennäköistä, että paikka on 600-luvulta peräisin oleva vanha käräjöintipaikka. Lähetyssaarnaajat onnistuivat usein saamaan luvan rakentaa kirkon itse käräjöintipaikalle, jotta he voisivat syrjäyttää pakanauskonnot mahdollisimman nopeasti.
Aloitus: Opasteet Klemetsintalojen parkkipaikalta, Kärklaxintie 308
Pituus: noin 2 km.
Lisätietoa: www.maxmo.sou.fi tai puh. 0500 363 681