Rakennusvalvonta - sujuvia lupaprosesseja Vöyrillä
Oletko rakentamassa unelmakotiasi? Haaveiletko suuremmasta terassista? Suunnitteletko autotallia? Uneksitko parvekkeesta? Aiotko purkaa puuliiterin ja rakentaa leikkimökin? Lähes kaikki rakentaminen vaatii rakennusluvan tai muun luvan. Kannattaa tarkistaa, millainen lupa hankkeelle vaaditaan, olipa kyse verstaan remontoinnista tai maalämmön asentamisesta. Sen voi tehdä helposti ottamalla yhteyttä kuntaan, josta saat apua maankäyttö- ja rakennuslain noudattamiseen. Vöyrin kunnan rakennusjärjestyksessä mainitaan, millaiset rakennushankkeet vaativat rakennusluvan, muun luvan ja/tai ilmoituksen.
Rakennus- ja ympäristölautakunta myöntää rakennuslupia, jotka koskevat mm. ensimmäistä rakennusta rakennuspaikalla asemakaava-alueen ulkopuolella, rivitalorakentamista ja teollisuutta. Muissa tapauksissa rakennustarkastaja voi tehdä päätöksen.
Jos tontti sijaitsee suunnitellulla alueella (yleiskaava, asemakaava), ohjaavat rakentamista kaavamääräykset ja joissain tapauksissa rakennusjärjestys. Jos tontti sijaitsee suunnittelemattomalla alueella, ohjaa rakentamista kunnan rakennusjärjestys. Asemakaava-alueen ulkopuolella sijaitsevan uuden tontin tulee olla vähintään 2000 m².
Maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetään rakennushankkeen pääsuunnittelijan kelpoisuudesta.
Mikäli suunniteltu tontti vaatii uuden tieyhteyden valtion omistamalle tielle, vaaditaan lupa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Lisätietoa osoitteesta www.ely-keskus.fi.
Voit hakea rakennuslupaa ja muita lupia helposti sähköisen Lupapiste-palvelun kautta. Siellä voit kätevästi netissä huolehtia rakennusluvasta ja muista luvista. Toivomme sinun käyttävän sähköistä palvelua. Rekisteröidy Lupapisteeseen ja aloita hakemusprosessi valitsemalla, missä rakennushanke sijaitsee. Sen jälkeen Lupapiste ilmoittaa, mitä liitteitä hankkeeltasi edellytetään valitsemallasi alueella. Saat opastusta koko prosessin ajan. Vastaava työnjohtaja nimetään toistaiseksi erillisellä lomakkeella.LÄNK
Linkki Lupapiste-rakennuslupaohjelmaan
Lue lisää alempana erilaisista luvista.
Jos haluat jostain syystä toimittaa paperisen hakemuksen, otathan yhteyttä kunnan rakennusvalvonnan henkilöstöön.
Suuret tai pienet muutokset – tarkista vaatimukset aina hyvissä ajoin, jotta voit toteuttaa hankkeesi turvallisesti.
Rakentamisen saa aloittaa vasta, kun lupapäätös on lainvoimainen.
Rakentamislaki 2025
Rakentamislaki, joka tuli voimaan 1.1.2025, tuo helpotuksia rakentamislupamenettelyihin. Uuden lain myötä moniin pienempiin hankkeisiin ei enää tarvita lupaa. Rakennusvalvonta neuvoo luvan tarpeen tulkinnassa ja arvioinnissa riippumatta siitä, onko toimenpide luvanvarainen vai ei.
Rakentamishankkeen aloittaja vastaa siitä, että hanke toteutetaan voimassa olevien määräysten ja säädösten mukaisesti myös silloin, kun hanke ei vaadi rakentamislupaa tai muita lupia. Rakennusvalvonta muistuttaa, että myös ei-luvanvaraiset toimenpiteet edellyttävät, että rakennuspaikalla on rakennusoikeutta ja että rakentamisessa noudatetaan alueen kaavaa. Tietoa kaavatilanteesta löytyy kunnan karttapalvelusta (Vöyrin karttapalvelu). Rakennus- ja ympäristötoimiston virkamiehet avustavat tarvittaessa tulkintakysymyksissä.
Rakentamislupaa tulee hakea, kun uusi rakentamishanke koskee seuraavia:
- asuinrakennus
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi henkilöä
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
- energiakaivo
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Rakentamislupaa on haettava myös esimerkiksi olemassa olevan rakennuksen laajentamiseen, uudisrakentamiseen verrattavissa oleviin korjaus- ja muutostöihin sekä rakennuksen korjaamiseen tai muuttamiseen, jos rakennus on suojeltu kaavan tai lain nojalla. Rakentamishankkeeseen voi liittyä myös poikkeamislupia tai sijoituslupia.
Purkamisluvat, purkamisilmoitukset ja ympäristötoimenpideluvat eivät muutu uuden rakentamislain myötä.
Uutta lakia sovelletaan 1. tammikuuta 2025 jälkeen jätettyihin lupahakemuksiin. Ennen tätä päivämäärää jätettyihin hakemuksiin sovelletaan aiempaa maankäyttö- ja rakennuslakia.
Mitä nopeammin tarkistat rakennusvalvonnalta, millaiset mahdollisuudet sinulla on saada hankkeellesi lupa, sitä nopeammin prosessi etenee. Rakennusvalvontaviranomaiseen kannattaa olla yhteydessä jo ennen kuin teet lopullisen päätöksen tontista.
Rakennuslupaa tulee hakea, jos rakennettavan rakennuksen kerrosala on 20 m² tai enemmän, sekä maanviljelystilan yhteydessä, jos rakennuksen kerrosala on 40 m² tai enemmän.
Rakennuslupaa tulee myös hakea saunalle ja muulle lämmitettävälle rakennukselle, jonka korkeus on yli kuusi metriä, sekä rakennukselle, jossa on enemmän kuin yksi kerros.
Rakennuslupaa hakee rakennuspaikan haltija, eli omistaja, omistajan valtuuttama henkilö tai henkilö, joka vuokraa rakennuspaikkaa tai jolla on siihen hallintaoikeus sopimuksen kautta.
Jätä hakemus Lupapisteen kautta, Lupapiste-rakennuslupaohjelma
Lupapiste-ohjelma ilmoittaa, mitkä asiakirjat tulee liittää hakemukseen.
Poikkeamisluvalla voidaan myöntää lupa poiketa rakennuslain tai rakennusjärjestyksen määräyksistä tai muista kaavoituksessa määrätyistä kielloista ja rajoituksista. Poikkeamisluvan myöntämisessä otetaan huomioon rakennuslain 171. §:ssä asetetut ehdot.
Suunnittelutarveratkaisu tarvitaan, kun halutaan rakentaa asemakaavan ulkopuolelle ilman osoitettua rakennusoikeutta. Suunnittelutarveratkaisun myöntämisessä otetaan huomioon rakennuslain 137. §:ssä asetetut ehdot.
Poikkeamislupa ja suunnittelutarveratkaisu ovat ennakkolupia, joiden myöntämisen jälkeen on haettava erikseen rakennuslupaa.
Poikkeamispäätös ja suunnittelutarveratkaisu ovat voimassa kaksi vuotta siitä, kun luvat ovat saaneet lainvoiman. Rakennuslupaa on haettava lupien voimassaolon aikana.
MRL 171. §:n mukaista poikkeamislupaa on haettava kun:
- Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla vallitsee rakennuskielto yleiskaavan tai asemakaavan laatimista tai muuttamista varten (MRL 38. ja 53. §)
- Anotut rakentamistoimenpiteet poikkeavat voimassa olevasta maakuntakaavasta, yleiskaavasta tai asemakaavasta (MRL 33., 43. ja 58. §)
- Haetut rakentamistoimenpiteet poikkeavat kunnan rakennusjärjestyksestä (MRL 14. §)
- Rakennuspaikka sijaitsee ranta-alueella, jolla ei ole asemakaavaa eikä sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan käyttämisestä rakennusluvan perusteena (MRL 72. §)
MRL 137. §:n mukaista suunnittelutarveratkaisua on haettava kun:
- Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jonka käyttöön liittyvien tarpeiden tyydyttämiseksi on syytä ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen tai vapaa-alueiden järjestämiseen (suunnittelutarvealue, jota aiemmin kutsuttiin taaja-asutukseksi) (MRL 16. §)
- Rakentamisella on merkittäviä ympäristövaikutuksia
- Rakennuspaikka kuuluu alueeseen, joka on kunnan rakennusjärjestyksessä osoitettu suunnittelutarvealueeksi.
Asemakaava-alueen sisä- ja ulkopuolella tulee tehdä ilmoitus pienemmän, enintään 10 m² talousrakennuksen rakentamisesta. Maanviljelystilalla tulee tehdä ilmoitus pienemmän, enintään 20 m² talousrakennuksen rakentamisesta.
Tee ilmoitus Lupapisteen kautta, Lupapiste-rakennuslupaohjelma
Lupapiste-ohjelma ilmoittaa, mitkä asiakirjat tulee liittää ilmoitukseen.
Toimenpidelupaa tulee hakea, jos rakennettavan rakennuksen kerrosala on 10–20 m2. Maanviljelystilan yhteydessä toimenpidelupaa tulee hakea, jos rakennuksen kerrosala on 20–40 m². Lupaa tulee myös hakea maalämmölle ja aurinkopaneeleille.
Hae lupaa Lupapisteen kautta, Lupapiste-rakennuslupaohjelma
Lupapiste-ohjelma ilmoittaa, mitkä asiakirjat tulee liittää hakemukseen.
Rakennuksen purkamiseen vaaditaan purkulupa, jos rakennus sijaitsee asemakaava-alueella. Muulloin riittää ilmoitus rakennusvalvontaan.
Hae purkulupaa tai tee purkuilmoitus Lupapisteen kautta, Lupapiste-rakennuslupaohjelma
Lupapiste-ohjelma ilmoittaa, mitkä asiakirjat tulee liittää hakemukseen.
Maisematyölupa vaaditaan, jos asemakaava-alueella tehdään maanrakennustöitä, kaadetaan puita tai suoritetaan muita vastaavia toimenpiteitä, jotka muuttavat maisemaa.
Hae lupaa Lupapisteen kautta, Lupapiste-rakennuslupaohjelma
Lupapiste-ohjelma ilmoittaa, mitkä asiakirjat tulee liittää hakemukseen.
Naapureita tulee yleensä tiedottaa rakennuslupahakemuksen vireilläolosta.
Naapureita ei kuitenkaan tarvitse tiedottaa, jos hankkeen merkitys on vähäinen taikka jos tilanne tai suunnitelman sisältö on epäolennainen naapurien kannalta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäisen kiinteistön tai muun alueen omistajaa tai haltijaa. Hankkeen vireilläolosta tulee ilmoittaa sopivalla tavalla myös rakennuspaikalla.
Omistaja suorittaa naapurien kuulemisen asiaa varten luodulla lomakkeella, mutta tarvittaessa myös rakennusvalvonta voi tehdä sen.
Naapurien kuuleminen-lomake